Tandplejer

En tandplejer renser tænder og mundhule, tager røntgenbilleder og tandaftryk, laver små plastfyldninger og udfører parodontitisbehandlinger . Tandplejere er ansat enten i private tandlæge- eller tandplejerpraksis, på sygehuse eller i den kommunale tandpleje. Nogle tandplejere er selvstændigt praktiserende med egen tandplejeklinik. Sygesikringen giver tilskud til behandlinger foretaget af en tandplejer.

Tandplejere undersøger og behandler patienter for  mundhulesygdomme, som f.eks. parodontitis og gingivitis. Derudover undersøges for karies og slimhindeforandringer med henblik på henvisning til tandlæge. Endvidere rådgiver tandplejere om forebyggelse af tandproblemer samt om almen tandhygiejne, tandbørstning, kost, rygning og lignende.

Tandplejere er samlet i fagforeningen Dansk Tandplejerforening, som er medlem af Sundhedskartellet og FTF, og er underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn. I 1996 tildelte Sundhedsstyrelsen tandplejere selvstændig autorisation gennem tandplejerloven (nu autorisationsloven).